کاربردهای اینترنت اشیا (IoT)

 {tab خانه:|color_inactive_handles|right}

ساختمان‌های هوشمند مبتنی بر اینترنت اشیاء :

       

در سالهای اخیر تحقیقات زیادی در مورد فواید و امکانات “خانه هوشمند” شده است و به‌عنوان فناوری‌های کامل و ارزان، ارتباطات بی‌سیم افزایش یافته و طیف وسیعی از برنامه‏ های کاربردی در حال گسترده‌تر شدن هستند. برنامه های کاربردی مانند:

کنترل دستگاه های هوشمند

کنترل و امنیت خانه

سیستم های تعمیر و نگهداری هوشمند

سیستم های گرمایشی و سرمایشی و تهویه هوشمند

کنترل و نظارت بر مصرف انرژی (آب، برق، گاز)

{tab حمل و نقل:}

حمل و نقل مبتنی بر اینترنت اشیا:

اینترنت اشیاء  در صنعت حمل‌ونقل هوایی


اینترنت اشیاء می‌تواند به بهبود امنیت، خدمات و حفاظت از محصولات از جعل و تقلب کمک نماید . برای مثال صنعت حمل‌ونقل هوایی، با مشکل قطعات  تأیید نشده مشکوک (SUP) تهدید می‏شود. SUP بخشی از هواپیما است که برای مواجه با مقررات مورد تأیید هواپیمایی هیچ تضمینی ندارد (به‌عنوان‌مثال، داروهای تقلبی که با محدودیت‏های کیفیت دقیق صنعت حمل‌ونقل هوایی ارتباطی ندارد). بنابراین، SUP‏ها به‌طورجدی استانداردهای امنیتی هواپیما را نقض می‌کنند. مقامات حمل‌ونقل هوایی گزارش می‌دهند که حداقل 28 عدد از تصادفات و یا حوادث در ایالات‌متحده که اتفاق افتاده‌اند به دلیل تقلبی بودن قطعات بوده است. جدای از تجزیه‌وتحلیل  اقلام وقت‌گیر، تأیید صحت قطعات هواپیما را می‌توان با بازرسی اسناد و مدارک ضمیمه‌شده انجام داد که  این نیز میتواند تقلبی باشد. این مشکل می‌تواند با  شناخت تاریخچه الکترونیکی برای دسته خاصی از قطعات هواپیما، که  مدارک منشاء آن‌ها را  مشخص می‌کند  ،ایمن بودن از حوادث بحرانی در طول  کارکردشان را (به‌عنوان مثال، تغییرات) تضمین  نماید. با ذخیره‌سازی این  اطلاعات قبلی در یک پایگاه داده غیرمتمرکز و همچنین در برچسب‌های RFID که به‌صورت امن و مطمئن به قطعات هواپیما متصل است، احراز هویت (تأیید امضاهای دیجیتال، مقایسه  تاریخچه در تگ‌های RFID و در داخل پایگاه داده) این قطعات می‌تواند انجام شود، برای مثال، قبل از نصب،  این اقلام را در داخل یک هواپیما تست می‌کنند. بنابراین ایمنی و امنیت یک هواپیما به‌طور قابل‌توجهی بهبودیافته است.

ایمنی یک پدیده ای است که حفظ اعتمادبه‌نفس در مسافر و جامعه را در بر می­گیرد. به طوری که یک پرواز تجاری نه‌تنها باید بسیار امن باشد بلکه تا حد زیادی باوجود افزایش ترافیک، باید امکان بروز تصادفات را کاهش دهد و افزایش بهره‌وری را در  بر می­گیرد. در این زمینه سیستم‏های بی‌سیم  پیشرفته شناسایی، به‌کاربرده  می­شود که به دو صورت زیر است:

برچسب‌های ارتباطی RFID با توشه‌ای دربسته، برچسب RFID مبتنی بر مفاهیم مسافر/ خدمه/ چمدان/پیگیری محموله

برچسب‌های RFID و حسگرهای نصب‌شده روی نوار نقاله، هزینه خواندن سیستم‏های مؤثر متصل به پایگاه داده‏ های امنیتی فراگیر، دوربین مداربسته و داده ‏های نرم‌افزار تصویربرداری.


اینترنت اشیاء در صنعت خودرو (سیستم‏های نظارت بر وضعیت، ارتباطات V2V و V2I)

در صنعت خودروسازی استفاده از برنامه‏ های کاربردی که شامل “اشیاء هوشمند” است برای نظارت و گزارش دهی هر قطعه، از فشار باد تایر اتومبیل گرفته تا نزدیکی سایر وسایل نقلیه  را شامل می­شود. تکنولوژی RFID برای تولید آسان خودرو, افزایش کنترل کیفیت, بهبود تدارکات و بهبود خدمات به مشتریان استفاده می‏شود. این دستگاه‏ ها به بخش حاوی اطلاعات مربوطه متصل شده  و نام سازنده ،  زمان ساخت محصول،  شماره سریال آن، نوع محصول، کد محصول و در برخی از برنامه ‏های کاربردی محل دقیق  ساخت آن را در یک لحظه فراهم می‌کند. تکنولوژی RFID داده‏ های زمان واقعی در فرآیند تولید، عملیات تعمیر و نگهداری را فراهم می‌کند و یک راهکار جدید برای مدیریت مؤثرتر ارائه می‌دهد.

هوشمندسازی ناوگان حمل و نقل که علاوه بر افزایش نظم و کاهش ترافیک، ایمنی و امنیت جاده ها و رانندگان را ارتقا بخشیده است

سیستم های هوشمند کنترل ترافیک

سیستم های تعمیر و نگهداری هوشمند راه ها ( زمینی، هوایی و دریایی )

سیستم های هوشمند پارکینگ

{tab زراعت و دامپروری: }

زراعت و دامپروری مبتنی بر اینترنت اشیا:

کاربرد انواعی از سنسورها و ردیاب ها در مزارع ، مراتع ، محصولات و دام ها که منجر به کنترل و نظارت دقیقتری بر کیفیت تولیدات کشاورزی و دامی میشود.

خودکارسازی فرایندهای سفارش، تحویل و پرداخت که موجب حذف واسطه ها و افزایش رضایتمندی تولیدکنندگان می گردد.

{tab کارخانه ها و صنایع:}

کارخانه ها و صنایع مبتنی بر اینترنت اشیا:

ارتقا و رشددر هر یک از بخشهای تولید، انبار، کنترل کیفی تجهیزات و محصولات، ایمنی ، نگهداری و تعمیر، فروش و پشتیبانی

{tab بهداشت و درمان: }

فناوری پزشکی، بهداشت و درمان مبتنی بر اینترنت اشیا :

تکنولوژی IOT کاربرد بسیار زیادی در برنامه‏ های مهم در بخش بهداشت و درمان را خواهد داشت به طوری که امکان استفاده از تلفن همراه باقابلیت حسگر RFID به‌عنوان یک پلت فرم برای نظارت بر پارامترهای پزشک و تحویل دارو مورداستفاده قرار می‌گیرد. در این حوزه مزایای بسیاری در پیشگیری و نظارت آسان دیده می‏شود و بنابراین تأثیر اساسی در نظام اجتماعی ما دارد و در مرحله دوم در صورت بروز حوادث و نیاز برای تشخیص به کار برده شود.

دستگاه‏های شناسایی بی‌سیم می‌تواند منجر به ذخیره پرونده سلامت و رکوردها مورداستفاده قرار گیرد که می‌تواند زندگی بیمار را در شرایط اضطراری نجات دهد به‌ویژه برای افراد با بیماری‌های خاص(مثل سرطان, دیابت،،  آلزایمر و غیره ) و همچنین دستگاه‏های پیچیده پزشکی مانند ضربان‌ساز قلب، استنت، تعویض مفصل و پیوند عضو ممکن است به‌طور خودکار قادر به برقراری ارتباط با خود بیمار باشند.

از اشیایی که در داخل بدن انسان استفاده شده است انتظار می‌رود که بتوانند شبکه ‏هایی در بدن تشکیل دهند و آن‌ها را با درمان پزشکان، خدمات اورژانس، برقراری ارتباط و مراقبت از افراد مسن هماهنگ کنند. به‌عنوان‌مثال دستگاه نشان دادن وضعیت فعلی داخلی بدن به‌صورت کاملاً خودکار و وسیلهٔ اندازه‌گیری سایز قلب انسان ساخته‌شده است ودرزمانی که نیاز به شوک با دستگاه شوک برقی باشد می‌تواند به‌صورت خودکار تصمیم‌گیری کند و همچنین یک پزشک می‌تواند وضعیت بیمار خود را پیگیری و پایش کند.

برخی از مزایای استفاده از IoT:

ارتقای سطح کیفی زندگی بیماران

کاهش مراجعه به بیمارستان و هزینه های بستری افزایش استقلال بیماران

ردیابی تجهیزات بیمارستانی

اعمال کنترل و نظارت بر فرایندهای درمانی و مراقبتی

افزایش ایمنی و امنیت مراکز بیمارستانی


دارویی:

برای جلوگیری از به خطر انداختن سلامت بیماران ایمنی و امنیت محصولات دارویی از اهمیت زیادی برخوردار است. به‌عنوان‌مثال اقلامی که نیاز به شرایط نگهداری خاص دارند، مثل نگهداری از یک زنجیره دارویی در شرایط خنک، اگر شرایط در طول حمل‌ونقل این داروها نقض شد این داروها  طی یک فرآیند بررسی شده و در صورت لزوم دور انداخته شوند. ردیابی داروها و تاریخچه الکترونیکی برای تشخیص محصولات تقلبی , حفظ زنجیره تأمین به صورت رایگان از تقلب را امکان‌پذیر می‌کند.

برچسب‌های هوشمند در داروها نیز می‌تواند به‌طور مستقیم به نفع بیماران باشد، به‌عنوان‌مثال ذخیره‌سازی بسته‌بندی، اطلاع‌رسانی دوز مصرفی،  تاریخ انقضاء و اطمینان از اصالت داروها نمونه ای از آنها می باشد. یک کابینه  درمان هوشمند که اطلاعات منتقل‌شده توسط برچسب  دارو را می‌خواند، می‌تواند بیماران را  با یادآوری درمانشان در فواصل زمانی مناسب کنترل کند.


زندگی مستقل (سلامتی و نظارت برافزایش سن جمعیت)

برنامه‏ های کاربردی و خدماتی IoT که با استفاده از سنسورهای پوششی و محاصره‌شده قادر به  تشخیص فعالیت‌های زندگی روزمره افراد هستند, تأثیر زیادی در زندگی مستقل افراد دارند و به‌عنوان پشتیبانی, برای افزایش سن جمعیت می‌باشند. نظارت بر تعاملات اجتماعی با استفاده از سنسورهای پوششی و محدود، نظارت بر بیماری‌های مزمن با استفاده از سنسورهای پوششی امکان پذیر می باشد.

{tab شهرهای هوشمند: }

شهرهای هوشمند مبتنی بر اینترنت اشیاء:

 استفاده از فناوری‌های نوین در شهرها، به‌منظور بهینه‌سازی کاربرد زیرساخت‏های فیزیکی شهرها (مانند شبکه‏ های جاده‌ای، شبکه قدرت و غیره) و ارتقاء کیفیت زندگی شهروندان می‌باشد. فناوری اینترنت اشیاء می‌تواند کاربردهای متنوعی در حوزه شهرهای هوشمند بیابد. به‌عنوان یک مطالعه موردی، این فناوری می‌تواند سیستم ‏های پیشرفته کنترل ترافیک را فراهم آورد. از طریق هوشمندسازها می‌توان ترافیک در شهرهای بزرگ و بزرگراه‏ ها را پایش و با استقرار سرویس‌هایی که توصیه‏ های مسیریابی ترافیک را ارائه می‌دهد از ازدحام جلوگیری کرد. در این دیدگاه، اتومبیل‌ها «ابزاری هوشمند» به‌حساب می‌آیند. علاوه بر این، سیستم هوشمند پارکینگ، بر اساس فناوری سنسور و RFID، فضای پارکینگ در دسترس را پایش می‌کند و توصیه‏ هایی برای پارکینگ خودکار به رانندگان ارائه می‌دهد، درنتیجه باعث بهبود تحرک در مناطق شهری می‏شود. در این فناوری حسگرها قادرند جریان ترافیک وسایط نقلیه در بزرگراه ‏ها و بازیابی اطلاعات انبوه مانند سرعت متوسط و تعداد اتومبیل‌ها را پایش نمایند. این حسگرها همچنین می‌توانند سطح آلودگی هوا و گازهای شیمیایی موجود در آن مانند سطح دی‌اکسید کربن،PM10، و غیره را شناسایی و این اطلاعات را به سازمان‌های بهداشتی ارائه دهند. علاوه بر این، می‌توانند در تشخیص تخلفات و انتقال داده ‏های مربوط به سازمان‌های اجرای قانون به‌منظور شناسایی متخلفین و یا برای ذخیره اطلاعاتی که از تجزیه‌وتحلیل صحنه تصادف فراهم‌شده است، به کار روند.

{tab مدیریت زنجیره تامین:  }

زنجیره تامین مبتنی بر اینترنت اشیا :

با ایجاد ارتباط بین اقلام با فناوری اطلاعات از طریق دستگاه‏های هوشمند تعبیه‌شده و یا از طریق استفاده از شناسه ‏های منحصربه‌فرد و داده ‏های حامل که می‌توانند ارتباط هوشمند با حمایت از زیرساخت‏ های شبکه و سیستم‏های اطلاعاتی برقرار کنند، کل فرآیندهای تولید را می‌توان بهینه‌سازی کرد و کل چرخه حیات محصول را می‌توان از تولید به مصرف کنترل نمود. با برچسب اقلام و محتواها، اطلاعات بیشتری در مورد وضعیت کارگاه، محل وضعیت ماشین‌آلات تولید می‌توان به دست آورد. اطلاعات مفید برچسب‌ها به‌عنوان داده ‏های ورودی می‌تواند برای تولید برنامه تصفیه‌شده و بهبود تدارکات عمل کند. خودسازمان‌دهی و راه‌حل‌های هوشمند تولید می‌تواند در کنار آیتم‌های طراحی شناسایی شود.

اطلاعات متصل شده به یک شی و ریز پردازش از تولید تا پایان چرخه حیات ممکن است جدایی‌ناپذیر باشد، تاریخ تولید یک شیء و وضعیت فعلی آن می‌تواند تحت نظارت مداوم باشد و یا بر روی برچسب ذخیره شود و یا در داخل سیستم اطلاعات قرار بگیرد. اطلاعات نشان‌دهنده سابقه استفاده از یک محصول, که شامل اطلاعات ارزشمندی برای طراحی محصول، بازاریابی و طراحی خدمات مربوط به محصول است  و همچنین باعث تصمیم‌گیری نهایی برای بازیافت، تولید دوباره یا دفع محصول به‌طور ایمن و سازگار با محیط‌زیست می‏شود.

مدیریت اطلاعات:

اینترنت اشیاء با هوشمندسازی کالاها این امکان را برای مشتریان فراهم می‌آورد تا اطلاعات کامل کالا را از مواد خام تا تولید از طریق اینترنت در اختیار داشته و برای تصمیم‌گیری خرید از آن‌ها استفاده نماید. این اطلاعات می‌تواند شامل اطلاعات مواد تشکیل‌دهنده، اطلاعات فرایند تولید، اطلاعات مربوط به شرکت تولیدکننده، اطلاعات توزیع‌کنندگان، ضمانت کالا و یا سایر اطلاعات موردنیاز مشتری باشد.

پیگیری و ردیابی سفارشات:

اینترنت اشیاء با کدگذاری هر سفارش و تعبیه اطلاعات موردنیاز در آن، این حوزه از تجارت الکترونیک را پوشش‌  داده است. اطلاعات تعبیه‌شده در سفارشات، با استفاده از تکنولوژی شناسایی امواج رادیویی در هر نقطه از فرایند تولید تا تحویل خوانده‌شده و به سیستم متمرکز جمع‌آوری داده‏ها ارسال می‌گردد. بنابراین، مشتریان قادرند سفارشات خود را در زمان واقعی ردیابی کرده، و از سرنوشت سفارش خود باخبر شوند.

حمل‌ونقل و جابه‌جایی کالا:

از مهم‌ترین بخش‌های تجارت الکترونیک، حمل‌ونقل و جابه‌جایی کالا می‌باشد. این بخش را می‌توان به شکلی مدیریت نمود که جابجایی‌ها به‌طور کامل و دقیق قابل‌رؤیت باشد. با هوشمندسازی کالاها و تجهیز وسایل نقلیه به سیستم‏های موقعیت‌یاب جهانی[1]، فناوری اینترنت اشیاء قادر خواهد بود مقدار کالای در حال حمل و نیز مبدأ و مقصد سفارش را مشخص نماید.

تحلیل و پیش‌بینی بازارهای رقابتی:

با اجرای فناوری اینترنتی از اشیاء، شرکت‏ها قادرند به‌تمامی محصولات خود به‌صورت آنلاین نظارت داشته و اطلاعات کاملی نسبت به فرایندهای طی شده توسط کالا گردآوری نمایند. باوجود یک پایگاه اطلاعات قوی و یکپارچه، آن‌ها نه‌تنها برگردش اطلاعات در فرایندهای تجاری و اشتراک‌گذاری اطلاعات میان طرف‌های معامله  اشراف دارند، بلکه قادرند این داده‏های تجاری را به‌صورت دقیق و درلحظه مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند. شرکت‏ها همچنین از این طریق می‌توانند بازارهای رقابتی خود را مورد تحلیل قرار داده و روند تجاری آینده خود را برای تصاحب سهم بازار از تولیداتشان به بهترین نحو پیش‌بینی نمایند، در حقیقت این امر می‌تواند توانایی شرکت‏ها را در پاسخ به بازار بهبود بخشد.

اتوماسیون تولید:

از مهم‌ترین کاربردهای فناوری اینترنتی از اشیاء در بخش تولید، فعال‌سازی سیستم اتوماسیون می‌باشد که در آن شناسایی و ردیابی مواد و محصولات امکان‌پذیر می‌گردد. درنتیجه این قابلیت هزینه اشتباهات نیروی انسانی تا حد قابل‌توجهی کاهش خواهد یافت. با هوشمند سازی کالاها در بخش تولید، علاوه بر شناسایی و ردیابی دقیق مواد اولیه و قطعات یدکی در طول فرایند تولید، میزان ضایعات و خرابی‌ها نیز به‌صورت دقیق قابل‌سنجش می‌باشد. این قابلیت امکان شناخت گلوگاه‏ها و نقاط ضعف در تجارت الکترونیک را برای مدیران فراهم می‌آورد.


{/tabs}